4/5 - (3 votes)

(10.06.2012 – 13.06.2012) Ešte sa leto poriadne ani nezačalo a my už kupujeme letenky na Cyprus. Za 50E z Budapešti je to asi bezkonkurenčná cena. Má to len jeden háčik, priletíte do Paphosu a Ayia Napa je na opačnom konci ostrova. Ak si nepožičiate auto, tak program by som orientoval len na okolie Paphosu, lebo autobusmi je to dosť odruky. Naopak pri presune zo západu na východ uvidíte slnkom vyprahnutú krajinu v plnej kráse. V oblasti Ayia Napa sú najkrajšie pláže ostrova s krištáľovo čistou vodou. Stačí spomenúť prekrásnu Nissi Beach alebo Fig Tree Bay. Mys Cape Greco vás zase očarí prírodnými jaskyňami a útesmi. Absolvovali sme len grécku časť Cypru, hraničné prechody do tureckej časti sú len na vyznačených bodoch.

Dĺžka výletu: 3 noci | Dĺžka letu: Budapešť – Paphos: 3h 30min (sledujte lacné letenky)
Cena letenky: 50€ | Autobus Student Agency: 11€ | Ubytovanie: 60€ / 3 noci | Auto + benzín: 25€ | Spolu na osobu: 146€ +/-

Naša špeciálna google mapka

Obsah

1.deň (10.6.) – Aphrodite’s Rock, Pissouri Bay a Kourion
2.deň (11.6.) – Protaras, Fig Tree Bay a Cape Greco
3.deň (12.6.) – Nissi Beach, Macronissos Beach a Sea Caves
4.deň (13.6.) – Rozlúčka s Cyprom

1.deň (10.6.) – Aphrodite’s Rock, Pissouri Bay a Kourion

Odlietame z Budapešti skoro ráno o 6:30, takže sme prišli o deň skôr a zohnali si ubytko blízko letiska. Do Paphosu prilietame za necelé 3,5 hodiny, časový posun +1 hodina. Na letisku nás už čaká kuriér s tabuľou zo spoločnosti Auto Direct, aj keď my sme to bookovali cez stránku vipcars.com. Jazdí sa vľavo, takže sa treba dopredu odhodlať najprv, ale nie je to nič strašné.

TIP: Väčšina navigácií nemá Cyprus, nám celkom poslúžili openstreetmaps na androide

Z letiska v Paphose sa presúvame na východnú stranu ostrova, keďže ubytko sme si vybrali práve tam v oblasti Ayia Napa. Po ceste máme naplánovaný bohatý program. Prvá zastávka je Aphrodite’s Rock, podľa mytológie rodisko bohyne Afrodity. Práve tu si môžete nafotiť pohľadnicové zábery s touto skalou. My sa prechádzame pozdĺž pobrežia ďalej k druhej skale. Po ceste naspäť sa tá horúčava už nedá vydržať a hádžeme sa do vody. Predpoveď počasia hlásila 36C a myslím, že sa nemýlili. Voda je veľmi príjemná a zrkadlovo čistá. Pláž je kamenná, takže máte aj fajn peeling na nohy.

pobrezie pri Aphrodite’s Rock Aphrodite’s Rock pobrezie pri Aphrodite’s Rock pobrezie pri Aphrodite’s Rock pobrezie pri Aphrodite’s Rock

Troška si poplávame a presúvame sa kúsok ďalej do zátoky Pissouri Bay. Niektorí ochutnajú miestne špeciality ako musaka, iní sa zase hodia rovno do vody. Slniečko už poriadne pripeká a tak sa všetci nakoniec stretávame v reštike na terase. Program pokračuje archeologickými náleziskami Kourion, ktoré sa zachovali ešte z čias staroveku. Asi najzaujímavejší je kamenný amfiteáter v tvare polkruhu, môžete tu vidieť mozaiky, ruiny, stĺpy a iné prastaré pozostatky mesta Kourion. Chodenia je tu naozaj dosť, takže si vyhradťe minimálne hodinku.

Pissouri Bay Kourion Kourion Kourion Kourion

Kourion Kourion Kourion Kourion Hala Sultan Tekke

Nasadáme do auta a pokračujeme po diaľnici na východ ostrova. Mali sme v pláne ešte aj neolitické vykopávky Choirokoitia, ktoré su tiež po ceste, ale pre nedostatok času ich vynechávame. Pred zotmením sa zastavujeme v Larnace. Kúsok od letiska je slané jazero (Salt Lake) a hneď pri ňom sa nachádza moslimská svätyňa Hala Sultan Tekke. My sme prišli tesne po zavretí, takže sme si ju obišli aspoň dookola. Treba povedať, že sa tam potulovalo strašne veľa mačiek. A teraz už naozaj smer ubytko a náš Senator Hotel Apartments v Ayia Napa. Hotel nám už pár dní pred odchodom zablokoval na karte celú sumu za ubytko, tak sme mali troška obavy, ale následne všetko prebehlo podľa očakávania. Ubytovanie bolo naozaj na úrovni, trojhviezdičkový hotel s troma bazénmi. Asi jediný problém bol, že v cene bola len klimatizácia v spálni a tú druhú v obývačke sme si museli dokúpiť.

2.deň (11.6.) – Protaras, Fig Tree Bay a Cape Greco

Prebúdzame sa do krásneho cyperského rána. Pobalíme si nevyhnutné veci a môže sa vyraziť. Dnes máme na pláne oblasť Protaras a jaskyne Cape Greco. Po ceste máme LIDL a tak raňajky odbavíme ešte na parkovisku. Len kúsok ďalej je najkrajšia pláž tejto oblasti Fig Tree Bay. Auto odparkujeme pri hoteloch a môže sa vyraziť na pláž. Lehátka a slnečníky sú priam nevyhnutné a tak si kupujeme hneď pri príchode. Fig Tree Bay je nádherná zátoka s kryštálovo čistou vodou a ostrovom, kam si môžete taktiež zaplávať. Dal by sa tu stráviť aj celý deň, ale chceme toho ešte dneska vidieť viac.

Fig Tree Bay Fig Tree Bay Fig Tree Bay Fig Tree Bay Fig Tree Bay

Poobede sa presúvame na južný cíp ostrova Cape Greco. Na konci hlavnej cesty odbočte doľava a narazíte na prírodný kamenný most Kamara Toy Koraka Natural Bridge. Je to síce ohradené, ale hneď ako sme to preskočili my, tak sme spustili hromadnú vlnu fotenia.

TIP: Pre dobrodruhov odporúčame zliezť dole do zátoky a zaplávať si

Kamara Toy Koraka Natural Bridge Kamara Toy Koraka Natural Bridge Kamara Toy Koraka Natural Bridge Kamara Toy Koraka Natural Bridge Kamara Toy Koraka Natural Bridge

Rozhodne sa oplatí pokračovať po tejto ceste ďalej. Je tu kostolík a zátoka s jaskyňou, kde sme sa bez váhania hodili do vody. Zastavujú tu výletné lode, aby si ľudia zaskákali z 6 až 8-metrovej výšky alebo sa popotápali. Vraciame sa naspäť po tej istej ceste a ideme pozrieť na koniec cípu. Je tu dosť hrboľatá cesta, takže si dávajte pozor na podvozok. Úplne na konci je oplotená britská radarová stanica, tak si ideme pozrieť ešte útesy naokolo.

Cyprus Cyprus Cyprus Cyprus Cyprus

Naspäť sa vraciame po ľavom pobreží cípu ostrova priamo do Ayia Napy. Zvyšok jaskýň si nechávane na ďalší deň. Nočný život je kapitola sama o sebe. Diskotéky sú jedna za druhou a všade vás budú lanáriť dnu, takže najlepšia je ignorácia alebo hláška typu “just walking”. Ak ich nebolo za sebou aspoň 50, tak ani jedna.

TIP: Ak nechcete dať 5E za pivo, treba sa najprv spýtať, koľko stojí toto a toto a nenechať sa obalamutiť na free shots

O druhej hodine burácanie vonkajších diskoték končí a pokračovať sa dá už len v podzemných nočných kluboch, kde je všade už aj nejaké to vstupné. Dáme si kebab a ideme pomaly spať, nech môžme zajtra normálne fungovať.

3.deň (12.6.) – Nissi Beach, Macronissos Beach a Sea Caves

Deň začíname jednou z najkrajších pláži na Cypre Nissi Beach. Objednávame si lehátka, slnečník a treba sa aj poriadne natrieť. Vstup do krištáľovo čistej vody sa môže začať. My sme boli zložení na pravej časti pláže a tam máte vodu po kolená. Následne sa prebrodíte na ostrov, odkiaľ máte celú pláž ako na dlani. Tí väčśí extrémisti si to môžu aj skočiť zhora do vody. Na tejto pláži vyfotíte asi najviac záberov 🙂 Voda je tak priehľadná, ako ked si napustíte vo vani. Na ľavej časti pláže je požičovňa vodných skútrov. Troška ma zarazili riasy pri brehu, ale tak dalo sa im vyhnúť.

Nissi Beach Nissi Beach Nissi Beach Nissi Beach Nissi Beach

Kúsok poobede sa presúvame na ďalšiu pláž Macronissos Beach. Hneď pri parkovisku nás zaujal Asterias Beach Hotel, kde si skočíme na neskorý obed. Naozaj sa tu veľmi dobre sedí a máte vyhľad na more. Okrem pláže sme chceli absolvovať aj hrobky Makronissos Tombs. Je to verejne prístupné a pobeháte to za pár minút.

TIP: Po ceste z hrobiek odbočte doprava a nájdete tu malú skrytú zátoku, ktorá je oddelená od hlavnej pláže

Macronissos Beach Macronissos Tombs Macronissos Tombs skrytá zátoka skrytá zátoka

A teraz už spomínané kúpanie a relax vo vode. Na Cypre je strašne veľa Čechov a Slovákov a aj tu stretávame ďalších. Vybláznime sa ešte poslednýkrát vo vode a môže sa ísť ďalej. Nasadáme do auta a smer jaskyne. Prichádzame na miesto zvané Sea Caves, kde voda vyhĺbila podzemné jaskyne. Z každej strany sa vám naskytne iný pohľad a zaujímavé je aj oko v skale. Večer sa nesie v znamení nákupov a keď nás to už prestalo baviť, zakotvíme v mekáči.

Sea Caves Sea Caves Sea Caves Sea Caves

4.deň (13.6.) – Rozlúčka s Cyprom

Odlet z Paphosu máme 10:45 a keďže cestu na letisko sme rátali 3 hodiny, vyrážame zavčas ráno. Auto sme mali vrátiť s rovnakou nádržou 3/4, ale ak sa spoliehate, že na letisku je nejaká pumpa, tak dopadnete ako my. V praxi nám mali chýbajúci benzín strhnúť dodatočne z karty, ale keďže bola viac ako polka nádrže, tak to už potom neriešili. Cesta do Budapešti prebehla rýchlo a z Nepligétu pokračujeme busom Student Agency do BA.