5/5 - (6 votes)

(21.03.2015 – 25.03.2015) Na prvý jarný deň sme si naplánovali výlet do krajiny tulipánov, syrov a veterných mlynov. Letenky do hlavného mesta Amsterdam za 94E sa neodmietajú. Veď kto by nechcel navštíviť toto svetoznáme mesto, kde sa môžete plaviť loďou po kanáloch ako v Benátkach, nechať sa unášať vôňou coffeeshopov alebo sa poprechádzať kontroverzným Red Light Districtom. Historické malebné domčeky od výmyslu sveta, kaviarničky alebo si len tak sadnúť na domáci Heineken a Amstel. Že sme vás práve navnadili? Tak stačí čítať ďalej a nechať sa inšpirovať.

Dĺžka výletu: 4 noci | Dĺžka letu: Budapešť – Amsterdam: 2h
Cena leteniek: 94€ | Ubytovanie: 95€ / 4 noci | Vlak z letiska: 10€ | Amsterdam City Card (2 dni): 59€ | Spolu na osobu: 300€ + jedlo

Naša špeciálna google mapka

Obsah

1.deň (21.3.) – Zoznámenie s Amsterdamom
2.deň (22.3.) – Tour de city a free atrakcie
3.deň (23.3.) – Amsterdam City Card – deň 1
4.deň (24.3.) – Amsterdam City Card – deň 2
5.deň (25.3.) – The last day

1.deň (21.3.) – Zoznámenie s Amsterdamom

Tak na začiatok, čo znamená názov mesta Amsterdam? Amsterdam = rieka Amstel + Dam (priehrada postavená na nej). Amsterdamské kanály a prístavy zaberajú celú štvrtinu rozlohy tohto mesta a vďaka nim je Amsterdam známy ako „Benátky severu“. Prílet do Amsterdamu máme v sobotu popoludní o 15:00. Holandská spoločnosť KLM Airlines nepatrí medzi tie nízkonákladové, čo sme ocenili bagetami a občerstvením počas letu. Z medzinárodného letiska Schiphol sa môžete presunúť viacerými spôsobmi.

TIP: Najviac sa oplatí jednosmerný lístok vlakom na hlavnú stanicu za 5,10E

Po vystúpení vás privíta zvnútra moderná a zvonku historická budova hlavnej stanice Amsterdam Centraal. Podobne ako v Kodani, alebo Malme, najčastejší dopravný prostriedok, ktorý vás môže zraziť, bude bicykel. Cyklotrasy sú na každom chodníku a bicykle sa zamykajú úplne o všetko od dopravných značiek, zábradlí až po mreže kanála. Zohnať ubytko za dobrú cenu a niekde v centre je dosť ťažké. Ekonomickou alternatívou, ktorú využívame aj my, sú lode v prístave pár minút od hlavnej stanice. Tá naša sa volala MPS Holland a zarezervovali sme si ju s predstihom asi tri mesiace cez booking. Ohdliadnuc od stiesnených priestorov a minimalistickej sprchy, sme každý večer ocenili, že máme centrum napešo. Do lode sa dostanete na PIN kód a v kajutách sú aj prekvapivo radiátory. Spoločná miestnosť slúži na raňajky a socializáciu s ostatnými ubytovanými. Zložíme si veci a vyrážame spoznávať uličky starého mesta.

Ako prvé sme po ceste narazili na coffeshop, čo sa nedá nezacítiť kvôli prenikavej vôni. Marihuana je v týchto miestach legálna a mali by ste ju fajčiť priamo v obchode. Prechádzame bočnými uličkami a keď vidíme prvú sporo odetú slečnu vo výklade, konštatujeme, že sme v Red Light Districte. Bolo ešte svetlo, ale napriek tomu vyzerá, že slečny pracujú deň aj noc. Dámy stoja vo výkladoch a vábia okoloidúcich, stačí zaklopať na dvere, dohodnúť cenu a druh služby. Potom sa záclona zastrie a 15-20minútová rýchlovka môže začať. Nedalo nám a tak sme sa aj my spýtali „how much“ a vyzerá, že každá vám jednohlasne odpovie 50E. Opona sa odostrie, chlap zmizne, dievčina sa postaví do okna a nekonečný príbeh pokračuje. V tejto zóne červených svetiel je aj množstvo sex-shows, sex-divadiel, sex-shopov, sex-múzeí, sex-sprievodcov, proste sex-všetko, vrátane prvého oficiálneho obchodu s kondómami Condomerie. A samozrejme ešte Oude Kerk, najstarší kostol v Amsterdame, ktorý stoji uprostred Red Light Districtu. Veľkou vymoženosťou pre mužov sú verejné pisoáre na každom rohu, ženy to majú bohužial horšie. Keď už máme toho chodenia dosť, ideme si sadnúť na pivko a možno aj nejakú zápražku. Za veľké pivo si pripravte 5-6E alebo si za tú cenu môžete dať dve tequily v akcii 🙂

Po asi hodinke sedenia pokračujeme v túlaní sa uličkami. Ochutnávame obložený hotdog a prichádzame až na námestie Dam. Jeho história siaha do trinásteho storočia, kedy došlo k postaveniu hrádze (dam) na rieke Amstel za účelom ochrany Amsterdamu pred vodami Južného mora. Dnes je v jeho strede postavený pamätník na pamiatku padlých bojovníkov v druhej svetovej vojne. Príjemne unavení sa vraciame niečo po polnoci na loď.

Amsterdam Centraal Amsterdam Oude Kirk Námestie Dam Red Light District

2.deň (22.3.) – Tour de city a free atrakcie

Na atrakcie Amsterdamu si vyhradzujeme 3 dni. Jeden deň neplatené atrakcie a pochodiť toho čo najviac pešo, ďalšie dva dni všetko v rámci Amsterdam City Card, ktorá zahŕňa aj MHD.

TIP: Amsterdam City Card a MHD permanentka sa dajú aktivovať nezávisle od seba, máte na výber 24, 48 alebo 72-hodinovú

Začíname po nábreží a ako inak uličkami Red Light Districtu. Na priečelí každého domu si môžete všimnút vyčnievajúcu konštrukciu s kladkou. Ako sme sa správne domnievali, domy majú úzke schodištia a všetok nábytok putuje do domu kladkou a oknami. Na ulici Oudezijds Voorburgwal míňame prvý naklonený dom Het Wapen van Riga. Všetky domčeky sú ladené prevažne do tmavých farieb a zrekonštruované do posledného detailu od súmerného priečelia, tehlového obkladu, pravidelných okien až po štýlovú strechu. Ak by sa niekto spýtal na hlavnú atrakciu Amsterdamu, odpoveď by mohla byť Amsterdam. Prechádzame cez námestie Dam, pomedzi Kráľovský palác a Nový Kostol – Nieuwe Kerk. Palác stojí 10E a Nový kostol budeme mať v rámci mestskej karty. Pokračujeme po ulici Raadhuisstraat až k domu Anne Frank House. Záujem o toto múzeum je obrovský a ani sme sa nedostali dnu, zástup ľudí sme odhadovali aspoň na dve hodiny. Dom, v ktorom prežila 13-ročná židovka Anna Franková so svojou rodinou dva roky ukrývajúc sa pred nacistami, dodnes ponúka silný odkaz celému svetu. Jej denník patrí medzi najčítanejšiu židovskú literatúru. Hneď poblíž je ďalší protestantský kostol Westerkerk.

Het Wapen van Riga Kráľovský palác Námestie Dam Nieuwe Kerk Westerkerk

Po ceste si dávame obednú kávičku a pivko na terase a pokračujeme ďalej. Prechádzame cez rušné námestie Leidseplein do mestského parku Vondelpark. Tento park je veľkým lákadlom pre turistov, ročne ho navštívi aj desať miliónov ľudí a získal si prvenstvo medzi parkami v celom Holandsku. Prešli sme sa asi do polovice, dojedli posledné rezne a vraciame sa druhou cestou naspäť. Dnes máme na pláne ešte Rijksmuseum a keďže je otvorené len do 17:00, musíme sa poponáhľať.

TIP: Vyhľadávaný nápis „I amsterdam“ je práve pred Rijksmuseum

Národné múzeum je podľa TripAdvisora atrakcia č.1. S aktiváciou karty však treba počkať, lebo v Rijksmuseum by ste mali zľavu len 2,50E, čo sa vôbec neoplatí. Platíme teda plnú sumu 17,50E a dávame si rozchod, aby si každý pozrel, čo ho zaujíma. Môžete tu vidieť vyše 2000 malieb z holandského zlatého veku, slávny obraz Nočná hliadka od Rembrandta, trojposchodovú knižnicu alebo Ázijskú zbierku. Cestou naspäť si aktivujeme MHD permanentku a zvezieme sa električkou na hlavnú stanicu. Večer sa nesie v znamení dobrého pivka a túlaním sa uličkami Red Light Districtu.

Vondelpark Rijksmuseum I amsterdam sign Nočná hliadka Rijksmuseum knižnica

3.deň (23.3.) – Amsterdam City Card – deň 1

Raňajky nám pripravujú domáci a zo švédskych stolov sa dá napratať až po uši. Pobalíme sa a vyrážame smerom k hlavnej stanici. Odtiaľ nasadáme na električku k múzeu diamantov. Diamonds museum bolo nanešťastie zatvorené a tak sme videli len klenotníctvo, kde nám dali krátky pokec k brúseniu diamantov. Hneď vedľa je slávne Van Gogh museum, ktoré máme v rámci Amsterdam City Card. Budova má 3 poschodia podľa jednotlivých období a je tu zákaz fotenia, čo som okúsil na vlastnej koží pri fotení Slnečníc – Sunflowers (1889). Medzi najznámejšie obrazy patria ešte The Potato Eaters (1885), The Yellow House (1888), Self-portrait (1888) a Almond Blossoms (1890). Po Rijksmuseum je to druhé najnavštevovanejšie múzeum v Holandsku. Po kompletnej prehliadke všetkých sa poberáme za ďalším bodom záujmu – futbalovým štadiónom Amsterdam Arena. Nasadáme na električku na prestupný bod Weesperplein, odkiaľ ide metro k štadiónu. Treba si dať pozor, aby ste nasadli na to správne, niektoré totiž odbáčajú pred štadiónom doľava. Následne treba vystúpiť na zastávke Bijlmer Arena. Prehliadky štadióna sú na presné časy a je to v rámci City Card. Máme ešte dostatok času a tak pivko v štadiónovej kaviarni nenechalo dlho na seba čakať. Sprievodca je mladý chalanisko, s ktorým tušíme, že bude veľká sranda. Najprv nás zaviedol na trávnik a tribúnu, kde nám povedal zopár pikošiek a informácie o presnej kapacite štadióna, dobe otvárania strechy a pod. Potom prehliadka pokračovala do riadiaceho centra, miestnosti na tlačovku a na záver do šatní futbalistov.

Diamonds museum Van Gogh Amsterdam Arena Riadiace centrum Tlačovka

Na posilnenie sa zastavujeme v čínskej reštike Asian Kitchen Arena na niečo fajnové pikantné. Metrom a električkou sa dovezieme naspäť do centra k Novému Kostolu Nieuwe Kerk. Ak by ste čakali podľa názvu nejaký moderný kostol, tak vás sklameme, história siaha do 15. storočia. Je to protestantský kostol, kde máte pocit, ako keby ho práve vysťahovali – nie je tam jediná stolička a nenájdete najmenší náznak nejakých umeleckých prvkov. Pokračujeme ďalej do centra Red Light Districtu na prehliadku Starého Kostola Oude Kerk. Tento 800-ročný kostol je nastaršou budovou v Amsterdame a je tiež protestantský ako Nový Kostol. Zaujímavosťou je najväčšia stredoveká drevená klenba v Európe. Dnes sme nabehali kilometre a tak nám dobre padne na záver dňa plavba loďou. Okružná jazda vedie od hlavnej stanice popri Nemovi cez kanále stredom mesta. Počas anglického výkladu sa podozvedáte vtipné historky o jednotlivých domoch. Budete prechádzať okolo najužšieho domu alebo cez miesto, kde je za sebou 7 mostov. Je to príjemné zakončenie dňa a keďže sme išli na poslednú plavbu, pomaly sa aj stmieva. A nám už nezostáva nič iné, len sa pomaly pobrať na našu ubytovaciu loď.

Nieuwe Kerk Nieuwe Kerk Oude Kirk Oude Kirk Plavba loďou

4.deň (24.3.) – Amsterdam City Card – deň 2

Deň začíname výdatnými raňajkami, ktorými toto ubytko zachraňuje svoje priestorové nedostatky.

Doobedie začíname prehliadkou zoologickej záhrady Natura Artis Magistra, ktorú máme blízko. Okrem toho, že je to najstaršia zoo v Holandsku, obsahuje aj akvárium a planetárium. Na pomerne malom priestore môžete vidieť levy, slony, žirafy, orangutany, krokodíly a množstvo ďalších zvierat. Omnoho viac ako zoo nás upútalo múzeum mikroorganizmov Micropia. Toto jedinečné miesto od začiatku pôsobí veľmi futuristickým a tajomným dojmom. Tmavé miestnosti s množstvom svetelných projekcií vás dokonale vtiahnu do tajuplného života mikroorganizmov. Na okrúhly papierik si môžete oraziť pečiatku navštívených mikroorganizmov a na konci vám projektor premietne chronologicky vášu púť. Zaujímavý je napríklad kiss-o-meter, ktorý zmeria počet vymenených baktérii pri virtuálnom bozku. Alebo projektor, ktorý vás zosníma od hlavy po päty a vypočíta vám približný počet baktérií na tele. Po tejto fascinujúcej prehliadke sa na odporúčanie domáceho zastavujeme v kaviarničke Café Koosje. Dnes nám trošku aj mrholí, ale to nás nemôže odradiť od návštevy botanickej záhrady Hortus Botanicus. Vonkajší parčík s kvetinkami dopĺňa palmový dom, kde máte prízemný aj nadzemný okruh. Neplánovane sme následne zablúdili do Museum Hermitage Amsterdam. Ak ale nie ste práve historik, tak túto prehliadku by som pokojne vynechal. Odporúčame ísť rovno do Portugalskej Synagógy. Odtiaľto nasadáme na metro Waterlooplein smerom na hlavnú stanicu. Na záver dňa sa ideme povoziť bezplatnou kompou na druhý breh Amsterdam Noord. Z podnikov sme tu našli až jeden otvorený a tak je voľba Cafe De Pont jasná. Chceli sme ísť pôvodne na dlhší okruh kompou IJ, ale už bolo veľa hodín a nemali by sme sa ako dostať naspäť.

Natura Artis Magistra Natura Artis Magistra Kiss-o-meter Micropia Botanická záhrada

5.deň (25.3.) – The last day

Na posledný deň sme si nechali najbližšie okolie – vedecko-technické múzeum Nemo. Budova je veľmi štýlová v podobe obrovského zeleného “Titanicu”. Niekde medzi riadkami sme si ale zabudli prečítať, že celá exhibícia je ladená tak troška pre deti. Takže všetkých päť poschodí prebehneme z rýchlika a keď už sa začíname cítiť trápne, tak opúšťame priestor. Oveľa zaujímavejšie je susedné Námorné múzeum.

TIP: Aby ste sa zmestili do 48hodinového pasu, tak lístky si môžete vyzdvihnúť hneď ráno a ísť tam neskôr (náš prípad Námorného múzea)

Na začiatku si ako nič netušiaci divák nacvičujete veslovanie, aby ste sa mohli na konci deja prekvapujúco objaviť vo videu. Celý dej je dokonale naprojektovaný na stenách a my sa len presúvame z jednej miestnosti do druhej, kde sa odohrávajú jednotlivé pasáže. Začíname v námornom prístave, kde sa naloďujeme ako súčasť buržoázie. Strastiplná cesta na lodi prebieha od pekného počasia až po živelnú búrku. Následne sme vtiahnutí do deja vojny, kde začínajú letecké nálety. Na záver už len čakáme na záchránárov, aby sme mohli šťastne doveslovať na breh. Druhú virtuálnu realitu sme zažili ako súčasť nákladného kontajnera a jeho putovanie z prístavu až do lietadla. Naozaj veľmi kreatívne. Pred múzeom je zakotvená replika nákladnej lode Amsterdam VOC ship. Prístupné sú všetky poschodia od podpalubia s delami, kapitánsku kajutu, až po vrchnú palubu. Poobede sa ideme rozlúčiť s Red Light Districtom a navštevujeme ešte Sexmúzeum. Môžete tu vidieť množstvo figurín “v akcii”, sado-maso, ako sa dajú využiť verejné pisoáre inak, pornografické obrázky, erotické pomôcky alebo sexuálnu bohyňu Marilyn Monroe. Na letisko sa presúvame vlakom z hlavnej stanice a treba počítať s hodinou cesty. Odlet z letiska Schiphol máme 21:05 a plní amsterdamskej atmosféry sa vraciame do Budapešti a potom autom do Bratislavy.

Nemo Amsterdam VOC ship Amsterdam VOC ship Sexmuseum Sexmuseum