5/5 - (7 votes)

(13.11.2015 – 24.11.2015) Rozprávkový, magický, nezabudnuteľný a mohli by sme hľadať ďalšie superlatívy. Ostrov La Digue je suverénne najkrajší z trojice hlavných ostrovov Seychelov. Kombinácia panenskej prírody, rajských pláži, všadeprítomných bicyklov a neskutočnej pohody bez dopravného ruchu vytvára dokonalý raj na Zemi. Čerešničkou na torte je najfotografovanejšia a pre mna aj najkrajšia pláž na svete Anse Source d’Argent.

Dĺžka výletu: 10 nocí | Dĺžka letu: Viedeň – Addis Abeba: 6h 30min, Addis Abeba – Mahé: 3h 30min | Cena leteniek: 504€ (sledujte lacné letenky)
Ubytovanie: 267€ / 10 nocí | Auto + benzín: 74€ | Lode: 156€ / 3 plavby | Spolu na osobu: 1000€ + jedlo + atrakcie

Naša špeciálna google mapka

Obsah

8.deň (21.11.) – Rozprávkový La Digue
9.deň (22.11.) – Pláže východného pobrežia
10.deň (23.11.) – Vyhliadka Belle Vue a Anse Source d’Argent

8.deň (21.11.) – Rozprávkový La Digue

Praslin 8:30 ráno. Čakáme na dohodnutý taxík, ktorý nás odvezie do prístavu. Prvá loď na La Digue vyráža o 9:00 a je to len 15 minút plavby. Podľa stupňovania výletu v poradí Mahé – Praslin – La Digue by malo prísť to najlepšie na záver. A veru, bez dlhšieho naťahovania môžem vyhlásiť La Digue za suverénne najkrajší z trojice hlavných ostrovov Seychelov. Dokonalosť tohto malého útulného ostrova vytvára kombinácia panenskej prírody, rajských pláži, všadeprítomných bicyklov a neskutočnej pohody bez dopravného ruchu. Všetko je blízko a stretnúť korytnačku vo voľnej prírode nie je nič nezvyčajné. Asi to nebude náhoda, že aj pán prezident má rekreačné sídlo práve na La Digue. Kedysi bol práve on ten jediný vyvolený, ktorý jazdil po ostrove autom, dnes tu môžete stretnúť aj taxíky.

Naše ubytovanie Kot Babi sme si zarezervovali cez booking a vyhralo kvôli polohe. Vila je len pár sto metrov severne od prístavu, takže nemusíte riešiť taxík. Po príchode do vstupnej haly nás privíta milý personál a presne vie, čo potrebujeme – ľadový pomarančový džús. Kým nám pripravia náš privátny domček, ideme si vybrať bicykle do neďalekej garáže. Skontrolujte si hlavne brzdy a prehadzovačku, lebo servis tu moc nepoznajú. Nebudete potrebovať žiadny zámok, predsa nie ste na Slovensku 🙂 Okrem toho určite oceníte zadný košík na ruksak alebo nákup.

TIP: Pri 3 dňoch si za požičanie bicykla pýtali 100SCR/deň, čo je asi normálna cena, viac určite neplaťte.

Ubytovanie je super – domček s tromi izbami, kuchyňou, terasou a záhradnou sprchou. Dnešným cieľom je okružná jazda po ostrove alebo kam nás bicykle zavezú. Vzdialenosti sú to tak krátke, že sme odrazu na najsevernejšom bode ostrova. Naľavo míňame nádherné pláže a kde-tu korytnačky. Pomaly začíname chápať, prečo je tento ostrov označovaný za rozprávkový. Zastavovať sa budeme po ceste naspäť, takže teraz uháňame, čo to dá. Na konci betónovej cesty sa budete cítiť ako na konci sveta. Prvá zastávka je pri bare s výhľadom na nekonečný azúrový oceán. V takom teple sa nedá odolať čerstvým ovocným drinkom a chladenému pivu. Samozrejme nemohla chýbať dužina z kokosového orecha. Pláže popri ceste sú skôr pre objektív fotoaparátu, lebo kvôli vlnám sa tu neokúpete.

Prvá plánovaná kúpacia zastávka je na pláži Anse Patates. Rozdeľujeme sa na dve skupiny, pretože tá druhá sa chce ešte voziť po ostrove. Odstavujem môj zelený Avalanche na krajnici medzi spleť bicyklov a dúfam, že si ho tam nájdem. Schádzame dolu schodmi a ideme pohľadať nejaké miestečko, kde nám nebudú visieť kokosy nad hlavou. Táto pláž je malá a útulná, ale rybičiek sme tu veľa nevideli. Podľa študijných materiálov by mal byť práve sever ostrova najlepší na šnorchlovanie.

End of route Ham Ham Anse Banane Anse Patates Anse Patates

Bicykel sme si našli pri ceste, takže sa nekonalo žiadne nemilé prekvapenie a môžeme sa posunúť ďalej. Pláž Anse Severe je hneď za rohom a vynahrádza nám šnorchlovanie na plnej čiare. Vstup do vody je dlho po kolená s kamenisto-trávnatým dnom. Ak začnete plávať, tak sa môžete poškriabať na ostrých koraloch, ako sa aj mne podarilo. Ak kráčate, tak okrem peelingu na nohy môžete stúpiť na morského červa, čo nie je nič smrteľné, len taký nepríjemný pocit. V duchu nadávam, prečo som si nepribalil topánky do vody.

TIP: Najlepšie miesto na šnorchlovanie je pri kameňoch v strede, za nimi začína naozajstná hĺbka oceánu.

Okrem množstva pestrofarebných rybičiek som tu videl aj raju. Keď sa začala odlepovať od dna a vznášať smerom ku mne, zaplával som asi najrýchlejšiu stovku v živote. Čo je pozitívne, za celý čas sme na Seychelách nevideli žiadne medúzy. Medzitým sa vracia druhá skupina z bicyklovania a smerujeme ich rovno k najlepším miestam na rybičky. My zatiaľ chytáme bronz. Mimochodom, Daylong 25 bol úplne postačujúci aj na Seychelské rovnobežky. Na západ slnka sa presúvame južnejšie na pláž Anse La Reunion. Nachádza sa na začiatku plateného areálu L’Union Estate, takže buď si zaplatíte 100SCR alebo využijete náš tip. Prehliadku celej plantáže spolu s najfotenejšou plážou na svete Anse Source d’Argent si nechávame na posledný deň.

TIP: Na Anse La Reunion sa dostanete zadarmo, ak obídete heliport pred vstupom do parku a prebrodíte sa cez vodu.

Západ slnka je fascinujúci. Oblaky sa zrkadlia na pokojnej hladine, v pozadí sa črtá silueta Praslinu a dokonalú scenériu uzatvára malý ostrovček s fotogenickými stromami. Po zotmení začína byť na bicykloch veľká sranda, málokoho totiž stretnete so svetlami. Ja som to zobral okľukou cez stred ostrova a zablúdil v nejakom luxusnom rezorte medzi chatkami. La Digue Island Lodge s cenou od 130E/noc, ak by ste chceli presne vedieť. Následne som sa nechal radšej navigovať personálom, nech tam niekoho neprekvapím 🙂 Okrem toho bol necelý mesiac do prezidentských volieb a súčasný prezident James Michel mal dnes predvolebný míting na pláži, takže do cesty sa plietli podgurážení chodci. Na večeru ideme skúsiť chicken curry za 50SCR v bufete na hlavnej ceste. Výborný pomer cena/výkon. Pred spaním ešte Schlaftrunk v podobe tmavého rumu Takamaka.

Hláška dňa: „Aký máme program, ktorý deň si dám bez vás?“ – kapitulujúci Peťo, keďže program je na jeho vkus príliš nabitý (PS: nasledujúci deň to aj splnil)

Anse Severe Anse Severe Anse Severe Anse La Reunion Anse La Reunion

9.deň (22.11.) – Pláže východného pobrežia

Celý výlet som sa vyhrážal ranným behom a dnes to konečne prišlo. Nahovoril som až jedného člena posádky na 3,8km okruh stredom ostrova. Po bežeckom výkone padne vhod záhradná sprcha.

TIP: Už o 7:30 je poriadne horúco, na behanie si radšej privstaňte.

Druhá skupina si pre zmenu nenechala ujsť východ slnka o 5:55 a nedeľnú omšu, ktorá bola vo francúzštine. Doobeda ešte riešime nákup v supermarkete Gregoire’s Store, teda presnejšie vyrabovanom supermarkete. Neviem, či to bolo nedeľou, ale regály boli takmer prázdne. Chlieb sme dostali až v ďalšom obchode. Dnes máme na pláne turistiku po plážach východného pobrežia. Na prvej pláži Grand Anse sme za 15 minút. Oproti západnému pobrežiu sú tu oveľa väčšie vlny a pláže sú skôr na vybláznenie ako na plávanie. Odparkujeme bicykle o strom a vyrážame na turistiku. Chodník je na začiatku zaplavený a tak sme museli hľadať bočnú cestu, kde sa napojíme. Cesta vedie cez prales po kamennom teréne a veľmi rýchlo sme na druhej pláži Anse Petite. V preklade to znamená malá pláž, ale nebola o nič menšia ako Grand Anse.

TIP: Turistické trasy sú najlepšie značené na OpenStreet mapách, má ich napr. aplikácia MapFactor Navigator

Grand Anse Grand Anse Grand Anse Grand Anse Petite Anse

Prechod na tretiu pláž Anse Cocos je o čosi náročnejší. Všetky tri pláže sú obklopené veľkými žulovými kameňmi, s bielym pieskom a minimom turistov. Okrem vĺn treba dávať pozor na nebezpečné spodné prúdy, na ktoré upozorňuje nejedna tabuľa.

TIP: Na ľavom konci pláže Anse Cocos je malá zátoka, kde sa dá v pohode šnorchlovať.

Rozhodli sme sa, že si pozrieme aj štvrtú pláž Anse Caiman. Prechod kopcom je stále po značenej ceste, takže sa nemusíte báť, že by ste zablúdili. Na tejto pláži sme už naozaj sami, veď kto by sa sem ťahal v takom teple. Vlny sú tu miernejšie, čo nám dáva priestor preskúmať podmorský svet. Rybičiek je tu požehnane a dievčatám sa podarilo vidieť metrovú rybu. Povedali sme si, že neodídeme, kým ju aj my chalani neuvidíme. Pátracia akcia začína, vraj sa skrýva na dne pod skalou. Všade množstvo pestrofarebných rybičiek, ale po tej veľkej ani stopy. Už sme to chceli vzdať, keď som ju zbadal pod skalou. Krásavica mala aspoň meter na dĺžku a 30cm na výšku.

Na súši nám pre zmenu robili spoločnosť kraby. Spätnú trasu na Grand Anse sme dali za necelú hodinu. Pieskové dno na tejto pláži je idylka, takže neváhame a ideme sa vyblázniť do vĺn. Na západ slnka sa presúvame na overenú pláž Anse La Reunion. Prebrodíme sa opäť popri heliporte a ideme na cíp pláže, kde je drevené mólo. Mal by to byť najzápadnejší bod ostrova. Večernú jazdu ostrovom máme už nacvičenú a po včerajšku by nás nemalo nič prekvapiť. Čo sa týka nočného života, jediný otvorený podnik bola policajná stanica 🙂

Hláška dňa: „Ja som taký pomalý píč.“ – ďalší večer s miešanými drinkami

Anse Cocos Anse Cocos Anse Cocos Anse Caiman Anse Caiman

10.deň (23.11.) – Vyhliadka Belle Vue a Anse Source d’Argent

To najlepšie na koniec. Na posledný deň sme si nechali najkrajšiu a najfotenejšiu pláž na svete Anse Source d’Argent. Ale ešte predtým máme na pláne srdce ostrova a túru na najvyšší bod Belle Vue s nadmorskou výškou 333m. Po ceste sa zastavujeme v prístave kúpiť lístky na loď.

TIP: Na mieste sú lístky na Mahé drahšie aj o 10€, takže odporúčame kupovať vopred cez stránku seychellesbookings.com

Po krátkej jazde na bicykli odbočujeme z hlavnej cesty doľava a začína naozajstný stupák. Ak si myslíte, že nebudete tlačiť, tak budete. Oprieme bicykle a pokračujeme chodníkom ku kaviarni Belle Vue. Prvý turista, ktorého stretávame, je veľká korytnačka. Kaviareň treba obísť sprava a odtiaľto začína turistický chodník. Pred zablúdením nás opäť zachránila aplikácia s OpenStreet mapami. Cesta vedia rovno a mierne doľava až po hrebeň kopca, kde je rázcestie. Všetci turisti nám radili doľava, ale treba íst doprava, vrchol je totiž tam 🙂 Cesta vedie zarasteným pralesom až kým sa neotvorí výhľad na okolité ostrovy. Nebola to síce vyhliadka, že by nám spadla sánka, ale oplatí sa absolvovať. Praslin máte ako na dlani. Naspäť to zbehneme bez zastávky, pozdravíme korytnačku a dúfame, že nám budú fungovať brzdy na bicykloch.

Zastavujeme až pre bránami L’Union Estate, kde treba odparkovať bicykle a zaplatiť vstupné 100SCR. Na tejto bývalej kokosovej plantáži je toho k videniu oveľa viac, ako by sa mohlo zdať. Prechádzame parkom okolo starého kreolského cintorína. Nasleduje zrekonštruovaný koloniálny dom Plantation House, kde sa natáčala legendárna Emanuella. V suteréne vedľajšieho domčeka je obchod, kde si môžete kúpiť čerstvý vanilkový čaj alebo citronelu. Ďalšou atrakciou je výbeh s korytnačkami obrovskými, gigantická žulová skala, letné sídlo prezidenta a vanilkové plantáže.

Belle Vue Starý kreolský cintorín Korytnačky obrovské The Giant Rock Vanilkové plantáže

Čerešničku na torte predznačuje tabuľa Anse Source d’Argent (Strieborná zátoka). Vstupná brána do raja je ako inak zo žulových balvanov. Ak sme mali nastavené vysoké očakávania, čo sme aj mali, tak táto pláž ich ešte prevýšila. Kamene sú ako namaľované, nádherná azúrová farba vody, biely piesok a všade naokolo palmy a zelené kry. Nie je to typická otvorená pláž, kde vidíte z jedného konca na druhý, ale máte na striedačku balvany, pláž, balvany, pláž. Medzi jednotlivými „boxami“ sa presúvate cestičkou cez les. Turistov je tu samozrejme najviac, ale stále je to akceptovateľné oproti európskym plážam. Nachádzame si svoje miesto pod palmami a ideme do vody. Plávanie aj šnorchlovanie je tu priemerné, táto pláž je jednoducho stvorená pre objektívy. Príliv nastáva okolo 14tej hodiny, takže doobeda je voda plytšia a vidno aj viac rýb.

Z diaľky pozorujeme ako sa pomaly ale isto blížia veľké mraky. Všetci utekajú domov alebo do najbližšieho bufetu pri pláži Anse Union. Prehánka trvala asi hodinu a ľudia vrátane našej partie sa rozišli domov. Moja stratégia čakať sa vyplatila, zrazu som mal celú pláž iba pre seba. Prešiel som si ju do konca, spravil asi milión záberov a počkal do západu slnka, čo je moja nezabudnuteľná bodka za Seychelami. Doteraz mám obraz ako ležím pri azúrovej vode, predomnou západ slnka, za mnou gigantická žulová skala, naľavo a napravo biely piesok jednej z najkrajších pláži na svete. Po západe sa poberám za zvyškom partie, ktorá už sedí v domčeku pri poháriku. Nechce sa nám baliť, ale čas je neúprosný. Ráno loďou na Mahé s prestupom na Prasline, na obed rýchla návšteva Victorie a 17:15 odlietame z letiska Seychelles International Airport.

Anse Union Vchod na Anse Source d'Argent Anse Source d'Argent Anse Source d'Argent Anse Source d'Argent

Anse Source d'Argent Anse Source d'Argent Anse Source d'Argent