5/5 - (7 votes)

(1.9.2016 – 4.9.2016) Schweiz, Suisse, Svizzera, Svizra. Kto by nepoznal aspoň jedno z nich. Áno, reč je o Švajčiarsku a vďaka nášmu kamarátovi sme sa aj my rozhodli navštíviť túto krajinu. Zavítali sme do najväčšieho švajčiarskeho mesta Zürich, Mesto, ktoré má prezývku Zureich – príliš bohaté, leží na brehu Zürišského jazera s krásnou prírodou a Alpami v pozadí. V lete teda o dôvod viac na návštevu, pretože sa môžete aj okúpať. K tomu pripočítajte ikonické kostoly Grossmünster, Fraumünster, St. Peter v srdci mesta a dokonalý romantický výlet je na svete.

Dĺžka výletu: 3 noci | Dĺžka letu: Viedeň – Zürich: 1h 30min
Cena leteniek: 113€ | MHD: 28€ / 2 dni | Pláž: 8€ | Spolu na osobu: 150€ + ubytko + jedlo | Kurz v čase našej návštevy: 1€ = 1,09CHF

Naša špeciálna google mapka

Obsah

1.deň (1.9.) – Zoznámenie s Zürichom
2.deň (2.9.) – Relax, kostoly a kúpanie v Zürichsee
3.deň (3.9.) – Vyhliadka Üetliberg a Zürichsee
4.deň (4.9.) – Ranný odlet

1.deň (1.9.) – Zoznámenie s Zürichom

Odlet z Viedne máme ráno o 6:30. Austrian Airlines má povolenú batožinu 55x40x23cm a váhu 8kg, tak sme mali trochu obavy, ale nakoniec nevážili. Lístok stačí mať v ich aplikácii Austrian a dokonca nekontrolovali ani občiansky. Z zürišského letiska chodia vlaky každých pár minút a na hlavnej stanici Zürich HB ste za 10-15minút. Lístky na MHD sú buď hodinové alebo 24-hodinové s platnosťou na počet pásiem. Centrum mesta sa ráta za 2 pásma.

TIP: Z letiska do centra sa najviac oplatí 2-zónovy 24hod. lístok za 8,60CHF + pripojný 1-2-zónový 1hod. listok za 4,30CHF

Náś kamarát býva hneď pri hlavnej stanici na ulici Lagerstrasse. Skladáme si veci na byte a berieme so sebou len plavky, uterák a vodu. Mimochodom voda je pitná nielen z kohútikov ale aj z fontán. Máme síce celodenný lístok, ale centrum je blízko aj pešo. Prechádzame po Lagerstrasse cez rieku Sihl na najznámejšiu obchodnú ulicu Bahnhofstrasse. Prvou plánovanou zastávkou je park Lindenhof, odkiaľ je výhľad na rieku Limmat a panorámu starého mesta na druhom brehu. Pokračujeme cez most Rathausbrücke, ktorý ako názov napovedá, vedie k mestskej radnici. Nasleduje najznámejší kostol Grossmünster s dvomi vežami. Kostol je postavený v románskom štýle a je protestantský. Návštevu kostolov zvnútra si nechávame na posledný deň.

Zürich Hauptbahnhof Fraumünster a St. Peter Grossmünster Rieka Limmat Centrum mesta

Je pekne slnečno a tak sa ideme radšej okúpať. Popri rieke prichádzame k lodnému prístavu Bürkliplatz.

TIP: Malý okruh (Kleine Rundfahrt) trvá 1,5hod a loď chodí každých 30 minút, potrebujete prípojný lístok alebo to môžete risknúť s 2-zónovým, lebo napríklad v našom prípade to vôbec nekontrolovali.

Miest na kúpanie je viac. Hneď na začiatku je park s názvom Arboretum, kde to máte zadarmo. Vstup do vody je kamenistý a parkujú tam malé jachty, ale aj napriek tomu je voda priezračná. V čase nášho pobytu mala voda príjemných 24C. Jazero je obrovské, takže po pobreží sa môžete prechádzať donekonečna. Ceny sú samozrejme vyššie než u nás. Magnetka 7CHF, hotdog 6,50CHF pri aktuálnom kurze približne 1EUR = 1,09CHF. Verejné WC sú väčšinou zadarmo a majú ich veľmi dobre vymyslené. Jeden veľký lievik s fotobunkou, ktorý je zároveň aj umývadlo, jednoducho treba zažiť. Natrafili sme na benzínku, kde sme si rovno dali obed. Je to rozhodne lacnejšie ako reštaurácie alebo bufety pri pobreží. S plným žalúdkom a plechovkou piva v ruke ideme na platenú pláž Strandbad Mythenquai. Za vstupné 8CHF máte pestovaný areál, pieskovú pláž s mólom a schodíkmi do vody, skokanský mostík, plavčíka a sprchy. Rozhodne odporúčame vyskúšať aspoň jeden deň. Na jazere plávajú pontóny, kde sa môžete príst opaľovať a nechať kolísať. Na zdvihnutie adrenalínu je tu trojúrovňový skokanský mostík. Pri sprchách je fontána, kde si dopĺňame zásoby vody. Lúče slnka sa pomaly schovávajú za okolité stromy a je čas dvíhať kotvy.

TIP: Potraviny za lepšiu cenu skúste v Lidli alebo Migrose, je to len o kúsok drahšie ako na Slovensku, všade inde sú ceny 2 až 3-násobné.

Do Lidlu sa dostanete peši hneď pri kostole Fraumünster. Domáci sem vraj nechodia, lebo pre nich to je podradné, rovnako ako nemecké potraviny. My odchádzame spokojní s dvoma plnými taškami. Pred večerným výjazdom sa treba posilniť. Jednou z hlavných party ulíc je Langstrasse, ktorá je hneď vedľa Lagerstrasse. Popijeme čo-to na byte a okolo polnoci sa presúvame von. Vstupné sa pohybuje od 15CHF a za cenu drinku dáte rovnaký peniaz ako nič. Keďže bol štvrtok, dalo sa aj bez vstupného. Pochodili sme toho viac, ale najviac to žilo v klube Zukunft.

Park pri jazere Arborétum Trojstupňový skokanský mostík Strandbad Mythenquai Relaxačný pontón

2.deň (2.9.) – Relax, kostoly a kúpanie v Zürichsee

Rannému vstávaniu nechávame voľný priebeh. Náš hostiteľ má pre istotu home office a my potrebujeme tiež dospať včerajší náročný deň. Na obed oceňujeme hotové jedlo z Lidlu, ktoré stačí len prihriať. Na dnes nemáme ani celodenný lístok na MHD a tak máme v pláne všetko prejsť pešo. Do centra mesta vyrážame okolo 14. hodiny. Začíname kostolom sv. Petra, ktorého hodiny sa pýšia najväčším ciferníkom v Európe. Kostol, ako všetky ostatné, je protestantský z a interiéru moc toho neuvidíte. Uličkami starého mesta prichádzame k ďalšiemu kostolu Fraumünster, kde si pýtajú vstupné 2CHF. Cez most Münsterbrücke prejdeme na druhú stranu ku kostolu Grossmünster. Vstup je to bezplatný, platí sa len do veže 4CHF. Výstup je síce úzkym točitým schodiskom, ale stojí to za to.

TIP: Pre klaustrofobikov vás na požiadanie prevedú druhou trasou.

Výhľady na celé mesto, rieku Limmat a Zürišské jazero sú úchvatné. Nafotíte tu asi najviac selfies. A teraz už naozaj len teleport priamo do jazera. Peši to tiež nie je také strašné a s našimi kamarátami sa stretávame v Arboréte. Vstup do vody je kamenistý, ale dá sa to prežiť. Plávame pomedzi loďky okolo Seebad Enge, až prídeme k pontónom. Relax ako vyšitý, boli by sme tu aj do rána. Večer máme na pláne beh okolo rieky Sihl s medzizastávkou v centrále Google. Nevýhodou je, že na tejto trase nie sú tunely a teda musíte prečkať semafory na veľkých križovatkách. Budovy Google 100 a 110 sú úžasné a človek si hneď predstavuje, ako by tam robil. Cez presklené tabule je vidno až do kuchyne. Ešte jedna fotka s google markerom a môžeme pokračovať v behu. Bude sa lepšie zaspávať, dnes večer nie je na pláne žiadna žúrka.

St. Peter church Grossmünster - interiér Centrum mesta Zürichsee Google centrála

3.deň (3.9.) – Vyhliadka Üetliberg a Zürichsee

Na dnes si kupujeme celodenný lístok na 2 zóny + prípojný celodenný na 1-2 zóny. Máme v pláne najvyšší bod mesta Üetliberg, kam sa dá dostať vlakom cez ďalšie 2 zóny. Z hlavnej stanice nastupujeme na vlak S10 a vezieme sa na konečnú zastávku. Stanica je v nadmorskej výške 814m a na samotný vrchol 869m je to ešte pár minút chôdze. Na vrchole je vyhliadková veža a televízny vykrývač.

TIP: Vstup na vyhliadkovú vežu je 2CHF, ale cez turniket prejdete v pohode aj traja naraz (odskúšané :))

Hore si to treba vyšliapať železnými schodmi do výšky 30m, ale určite nebudete ľutovať. Celý Zürich a Zürišské jazero máte ako na dlani. Ak je dobrá viditeľnosť, čo v našom prípade nebola, tak môžete vidieť aj zasnežené končiare. Švajčiari si prírodu naozaj strážia a neklčujú lesy hlava nehlava.

Üetliberg stanica Vyhliadková veža Zürichsee Zürišské jazero Vykrívač

Na obed nás zobral náš hostiteľ do najstaršej vegetariánskej reštaurácii Hiltl. Na výber sú vegetariánske pochúťky od výmyslu sveta. Za 100g porcie zaplatíte 4CHF, mne sa podarilo naložiť niečo cez 500g, takže som platil cca 22E. Voda a jeden kúsok bagety je grátis. Príjemne najedení sa presúvame na pláž. Po ceste ešte malá zastávka v potravinách Coop, lebo pivko na vytrávenie padne vhod. Zakotvíme na našom osvedčenom mieste v Arboréte a ideme zaplávať na pontón. Dnes by sme chceli stihnúť aj vyhliadkovú plavbu loďou pri západe slnka. Ako som spomínal, najkratšia plavba trvá 1,5 hodiny a ide sa popri jednom a druhom pobreží s viacerými zastávkami. Je to príjemné spestrenie, keď sa vám už nechce behať alebo plávať, alebo si len chcete vychutnať západ slnka. A nezdalo sa nám to ani tak dlho, ako deklarovali. Domov ideme peši uličkami Zürichu. Večerný beh okolo rieky Sihl nesmie chýbať, keďže sa nám včera tak zapáčil.

Vegetariánska reštaurácia Hiltl Plavba po Zürichsee Plavba po Zürichsee Plavba po Zürichsee Plavba po Zürichsee4

4.deň (3.9.) – Ranný odlet

Odlet máme o 7:40, takže vstávame na ranný vlak pred šiestou. Podarilo sa nám chvíľu viezť v prvej triede, kým sme si uvedomili, že taký lístok nemáme. Revízorov sme nestretli, ale podľa tabúľ je prvá pokuta 80CHF a má stúpajúcu tendenciu. Popri čakaní v gate nám tetuška odhadom váži batožinu, našťastie všetko v poriadku. Cez turniket prechádzame opäť len priložením QR kódu, neukazovali sme žiadny občiansky. Do Schwechatu je to rýchlovka za hodinu a pol.